This Question Bank are based on Ibps Clerk Exam, Ibps Po Exam, Ibps Specialist Officer Exam & other competitive Exams.Most Important topics **Profit and loss. **

**Multiple Choice Question on Profit and loss ( MCQs on Profit and loss).**

**1) Shyam went shopping to buy a Mobile, the shopkeeper asked him to pay 18% Tax if he wants a bill. If not you can get 7% discount on the actual price of the mobile. Then Shyam decided not to take the bill and paid Rs. 4650. By this how much money could Shyam saved on purchasing mobile?**

1. Rs.250

2. Rs.350

3. Rs.650

4. Rs.850

5. Rs.1250

**Correct Answer:-**

5. Rs.1250

**Explanation:**

SP*93/100 = 4650

SP = 5000

Including tax= 5000+900 = 5900

Saving = 5900-4650 = 1250

**2) A seller bought 2750 Mangoes and 1210 Apples at the same price. He sells in such a way that he can buy 406 Mangoes with the sale of 322 Mangoes and he can buy only 289 Apples with the sale of 391 Apples. Then what is the overall profit percentage made by him?**

1. 0%

2. 2%

3. 5%

4. 6%

5. 10%

**Correct Answer:-**

1. 0%

**Explanation:**

Cost of 2750 Mangoes = 1210 Apples

Total cost = 2420 Apples

Given: 406 = 322(100+x/100)

x = 6/23%

Given: 289 = 391(100+y/100)

y = 6/23% loss

Overall profit:

2750 Mangoes*(100+6/23/100) +1210 Apples*(100-6/23/100) = 2420*Apples (100+P/100)

1210 Apples*(100+6/23/100) +1210 Apples*(100-6/23/100) = 2420*Apples (100+P/100)

P = 0%

**3) Shyam sold a repair mobile to Bhaskar at a profit of 30% and Bhaskar sold it to Chandu at a profit of 20%. Chandu sold it to Dinesh at a loss of 23.07%. Dinesh repaired the mobile by spending 5% of his purchasing price and then sold it again to Shyam at a profit of 3.17%.Then what is the loss of Shyam?**

1. 5%

2. 10%

3. 15%

4. 20%

5. No Loss No Profit

**Correct Answer:-**

5. No Loss No Profit

**Explanation:-**

Shyam

Let CP = 100

SP = 130

Bhaskar = 156

Chandu = 120

Dinesh = 126+3.17% = 130

Shyam = 130-130 = 0

**4) The ratio selling prices three articles A, B, and C is 29:27:32., the ratio of percentage profit is 4:2:5, respectively. If the cost price of article A is equal to B and the cost price of article C is Rs. 480. Then what is the overall gain?**

1. 10%

2. 12%

3. 15%

4. 18%

5. 19%

**Correct Answer:-**

3. 15%

**Explanation:-**

29y/27y = (100+4x/100+2x)

x = 4

% are 16%,8%,20%

32y = 480(120/100)

y =18

SP’s are 522,486,576

CP of A

29*18 = CP (116/100)

CP =450

CP’s are 450,450 and 480

Overall gain =

1584 =1380(100+g/100)

g =15%

**5) Rani went shopping to buy a watch with some money. She selected a watch, which is marked Rs.400 higher price than the money she had. But shopkeeper gave two successive discounts of 10% and 15% respectively on the marked price of the watch. Then she could buy that watch and also another watch worth Rs.540 with all the money she had. Then what is the marked price on the first watch?**

1. Rs.3060

2. Rs.3600

3. Rs.4000

4. Rs.4200

5. Cannot be determined

**Correct Answer:-**

3. Rs.4000

**Explanation:-**

(x+400)*90/100*85/100+540 =x

x = 3600

MP = 3600+400 = 4000