Modern Indian History MCQ & Questions and Answers Quiz 2

Modern Indian History MCQs


Multiple choice questions on Modern Indian History & Freedom Struggle.


Modern Indian History Set 1

11. Regulating Act was in the year of……………
a) 1573
b) 1673
c) 1773
d) 1873


Ans :-C

12. Hyder Ali was the ruler of …………..
a) Hyderabad
b) Mysore
c) Cochi
d) Bengal


Ans :-B

13. Mahe was a colony of …………..
a) English
b) French
c) Dutch
d) Germany


Ans :-B

14. In November 1781, Sir Eyre Coote defeated …………….. at Porto Nova.
a) Hyder Ali
b) Marthanda Verma
c) British
d) Tipu Sultan


Ans :-A

15. The Treaty of Mangalore was in the year ……………….
a)1484
b) 1584
c) 1684
d) 1784


Ans 😀

16. Seringapatnam was the capital of ……………..
a) Pazhassi Raja
b) Tipu Sultan
c) Kurumbranad Raja
d) Srimoolam Tirunal


Ans :-B

17. The fourth …………………..War was of short duration and decisive and ended with Tipu’s death on May 4, 1799.
a) Anglo-Mysore
b) French- Mysore War
c) Maratha -Mysore war
d) Nyzam-Mysore War


Ans :-A

18. The Treaty of Surat was in the year ……………
a) 1475
b) 1575
c) 1675
d) 1775


Ans 😀

19. Treaty of Rajpurghat” was signed on December 25, 1805 between Holkar and ……………
a) French
b) British
c) Portuguese
d) Dutch


Ans :-B

20. The Company was granted an English Royal Charter, under the name Governor and Company of Merchants of London Trading into the East Indies, by …………………. On 31 December 1600.
a) Elizabeth I
b) Elizabeth II
c) Henry VII
d) Henry VIII


Ans :-A

21. Under the Government of India ……………, the British Crown assumed direct administration
of India in the new British Raj.
a) Act of 1658
b) Act of 1758
c) Act of 1858
d) Act of 1947


Ans :-C


Ans :-C

22. Defeat of the Spanish Armada in ………….
a)1256
b) 1288
c) 1588
d) 1688


Ans :-C

23. The English East Company achieved a major victory over the Portuguese in the Battle of …………………. in 1612.
a) Buxar
b) Plassey
c) Swally
d) Trafalgar


Ans :-C

24. The Seven Years’ War (1756–1763) resulted in the defeat of the…………. forces.
a) American
b) British
c) French
d) Russian


Ans :-C

25.Robert Clive, the Governor General of the ……………….
a) Dutch
b) French
c) British
d) Portuguese

Ans :-C

Updated: April 28, 2019 — 9:14 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *