GK & Current Affairs 11 January 2018 Quiz

GK & Current Affairs 11 January 2018 Quiz is one of the most of the most important subjects while preparing for any Government Exam, IBPS CLERK, IBPS PO, IBPS SO, RRB,UPSC EXAM. Even if you are not studying for Government Exams, knowing basic current affairs & happenings around the world are the most important.


1. Who was appointed as the Chairman of the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)?
a) Sunny Verghese
b) Paul Polman
c) Jack Williams
d) Richard Verma
ANSWERS:- (a)  Sunny Verghese
Singapore-based Indian-origin businessman Sunny Verghese was appointed Chairman of Word Business Council for Sustainable Development. Verghese, 57, is the first World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) Chair from the agri-sector.

2. Name the creator of iconic Old Munk rum who died recently at the age of 88.
a) Ram Mohan Meakins
b) Kapil Mohan
c) Sahil kukreja
d) Arun Dhir
ANSWERS:- (b) Kapil Mohan
Kapil Mahon, the creator of iconic Old Munk rum, passed away on 6 January 2017 at the age of 88. He was the  chairperson and managing director of the Mohan Meakin brewery. He was awarded India’s fourth highest civilian award Padma Shri in 2010.

3. Which cricket player was banned for five months for failing dope test?
a) Irfan Pathan
b) Rohit Sharma
c) Yusuf Pathan
d) Ajinkya Rahane
ANSWERS:-

(c) Yusuf Pathan
Indian all-rounder Yusuf Pathan was on 9 January 2017 handed a five-month retrospective suspension for failing a dope test. He failed dope test for inadvertently ingesting a prohibited substance called Terbutaline commonly found in cough syrups.

4. Which Indian railway station entered the Limca Book of Records for having all-woman staff?
a) Dausa
b) Ahmadnagar
c) Palwal
d) Matunga
ANSWERS:- (d) Matunga

The Matunga suburban station on the Central Railway (CR) entered the Limca Book of Records for having an all-woman staff. The achievement comes six months after Matunga became the first railway station in the country to be run by an all- woman staff.

5. US approved the sale of anti-ballistic missile worth USD 133 million to which country?
a) Japan
b) South Korea
c) China
d) Israel
ANSWERS:-(a) Japan
The US government approved the sale of anti-ballistic missiles to Japan to defend itself against a growing nuclear and missile threat from North Korea. The State Department asked Congress to approve the US $133 million sale of the four missiles and related hardware.

6. World Bank recently projected India’s growth rate of 2018 at what per cent?
a) 7.0 per cent
b) 7.3 per cent
c) 7.7 per cent
d) 7.8 per cent
ANSWERS:-(b) 7.3 per cent

The World Bank on 9 January 2018 released the Global Economic Prospects (GEP). As per the report, Indian economy is projected to grow at 7.3% in 2018 to regain the status of world fastest growing economy.

7. Who became the first Indian to win an international medal in skiing?
a) Deepika Singh
b) Soumitra Chatopadhyay
c) Anchal Thakur
d) Santoshi Rani

ANSWERS:-(c) Aanchal Thakur
Aanchal Thakur created history by becoming the first Indian to register an international medal in skiing. The 21-yeard old Manali resident won a Bronze medal in the slalom race category at Alpine Ejder 3200 Cup held in Erzurum, Turkey.

8. Name the India’s first city to have a common mobility card for rides on public buses and the metro?
a) Kochi
b) Lucknow
c) Chennai
d) Delhi

ANSWERS:- (d) Delhi
Arvind Kejriwal, the Chief Minister of Delhi, has launched a common mobility card scheme to aid seamless travel between the city’s bus transport and the Metro system. With this, Delhi has become the India’s first city to have a common mobility card, which can at present be used on 200 DTC and 50 cluster buses plying on different routes, apart from metro trains.

9. Which Bollywood personality became the official brand ambassador of Sikkim?
a) AR Rahman
b) Naseeruddin Shah
c) Akshay Kumar
d) Ranveer Singh

ANSWERS:- (a) AR Rahman
Oscar-winning composer AR Rahman became the official brand ambassador of Sikkim. The declaration was made by Sikkim chief minister Pawan Kumar Chamling who felicitated the legendary music composer during inauguration of the 2018 Sikkim Red Panda Winter Carnival at Palzor Stadium in Gangtok.

10. The World Hindi Day (WHD) is observed every year on which date?
a) 9 January
b) 10 January
c) 11 January
d) 12 January
ANSWERS:- (b) 10 January 
The World Hindi Day (WHD) is observed every year on 10 January to mark the first anniversary of World Hindi Conference (WHC) which was held in 1975. The first WHC was inaugurated by then Prime Minister Indira Gandhi. Apart from India, the language is also spoken in Nepal, Guyana, Trinidad and Tobago, Suriname, Fiji and Mauritius.



UIDAI introduces Virtual ID & limited KYC to address privacy concerns

The Unique Identification Authority of India (UIDAI), in order to address privacy concerns, introduced a new concept of Virtual ID which Aadhaar-card holder can generate from its website and give for various purposes, wherever Aadhaar number is necessary to provide.

Now, Aadhaar-card holders do not need to share the actual 12-digit biometric ID for any authentication, instead they can simply give the newly introduced Virtual ID.

The Virtual ID would be a random 16-digit number.  It will be linked with the biometrics of the user that would give any authorised agency like a mobile company, limited access of details like name, address and photograph, which are sufficient for any verification.

Only a Aadhaar holder can generate a VID

Only the Aadhaar holder will be able to generate a VID and no other entity, including authentication user agencies (AUAs), can do it on their behalf. “While VID allows Aadhaar number holders to avoid sharing Aadhaar number, storage of Aadhaar number within various databases also needs to be further regulated,” the circular said.

To address the issue, the UIDAI has brought in the concept of limited KYC. It has categorised its AUAs into Global AUAs and Local AUAs wherein the latter will get access to only need-based or limited KYC details. AUAs, which by law are required to use Aadhaar number in their KYCs, will be categorised as Global AUAs and have access to Full e-KYC and the ability to store Aadhaar numbers within their system.

“Once storage of Aadhaar number is restricted and since VID is temporary, agencies need a mechanism to uniquely identify their customers within their system,” the circular said. For this, a 72 character alphanumeric ‘UID Token’ will be generated for “system use”.

“UID token allows an agency to ensure uniqueness of its beneficiaries, customers etc. without having to store Aadhaar number in their databases,” the notification stated.

Updated: January 19, 2018 — 12:18 am