Geography Quiz 3 Questions and Answer for Competitive Examinations

Multiple choice question on Geography


क्या आप एग्जाम में सफ़ल होना चाहते है,तो इस क्विज को ध्यान से पढ़े ताकि एग्जाम में सफ़ल हो सके।
मेरा उदेश्य है आप सभी को तैयारी में मदद करे| जियोग्राफी क्विज बेस्ड ऑन एसएससी एंड बैंकिंग एग्जाम पैटर्न |


Geography Quiz 3  Questions and Answer:


Questions related to Indian Geography are an indispensable part of every competitive examinations conducted by SSC, UPSC, PSC, LIC, GIC, Railways, IBPS, etc.


Question:1. Source of energy in ecosystem is –
 पारिस्थितिकी तंत्र में ऊर्जा का स्रोत है
(a) Sun(सूरज)
(b) Green plants(हरे पौधे)
(c) Sugar produced in photosynthesis(प्रकाश संश्लेषण में उत्पादित सुगर)
(d) ATP(एटीपी)

 Answer:(a) 

Question:2. ‘Supernova’ is –
 ‘सुपरनोवाहै
(a) A Comet(एक धूमकेतु)
(b) An asteroid(एक क्षुद्रग्रह)
(c) An exploding star(एक विस्फोट सितारा)
(d) A black hole(एक ब्लैक होल)

Answer:(c)


Question:3.The solar radiation coming to Earth is called –
 पृथ्वी पर आने वाले सौर विकिरण को क्या कहा जाता है?
(a) Radiant energy(उज्ज्वल ऊर्जा)
(b) Insolation(इनोलेशन)
(c) Sunshine(सनशाइन)
(d) Terrestrial radiation(स्थलीय विकिरण)

Answer:(b)


Question:4. Study of origin, evolution, and eventual fate of the Universe is known as?
 ब्रह्मांड के मूल, विकास और अंतिम भाग के अध्ययन को किस के रूप में जाना जाता है?
(a) Sociology(समाजशास्त्र)
(b) Cosmology(ब्रह्मांड विज्ञान)
(c) Astronomy(खगोल विज्ञान)
(d) Petology(पेटोलॉजी)

Answer:(b)


Question:5.The four largest planets of the Solar System in decreasing size are – 
 सौर मंडल के चार सबसे बड़े ग्रह घटते क्रम में हैं
(a) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus(बृहस्पति, बुध, शनि और यूरेनस)
(b) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune(बुध, बृहस्पति, शनि और नेपच्यून)
(c) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune(बृहस्पति, शनि, यूरेनस और नेपच्यून)
(d) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune(बृहस्पति, बुध, शनि और नेपच्यून)

Answer:(c)


Question:6.Which of the following device is used to measure humidity?
 निम्न डिवाइस में से कौन सा नमी को मापने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Hydrometer(हाइड्रोमीटर)
(b) Hygrometer(आर्द्रतामापी)
(c) Odometer(ओडोमीटर)
(d) Anemometer(एनेमोमीटर)

Answer:(b)


Question:7.Land and sea-breezes occur due to –
 लैंड और समुद्री हवा किसके कारण होती हैं?
(a) Conduction(संचालन)
(b) Convection(संवहन)
(c) Radiation(रेडिएशन)
(d) Tides(ज्वार)

Answer:(b)

Question:8.The term ‘epicentre’ is associated with –
 शब्दअधिकेन्द्रकिसके साथ जुड़ा हुआ है:-
(a) Earthquakes(भूकंप)
(b) Volcanoes(ज्वालामुखियों)
(c) Cyclones(चक्रवात)
(d) Landslides(भूस्खलन)

Answer:(a)


Question:9.The lowest layer of the atmosphere is –
 वायुमंडल की निम्नतम परत कौन सी है?
(a) Stratosphere(स्ट्रैटोस्फियर)
(b) Thermosphere(थर्मोमसेयर)
(c) Troposphere(ट्रोफोस्फीयर)
(d) Mesosphere(मेसोस्फीयर)

Answer:(c)


Question:10. Which one among the following states is smallest in the area?
 निम्नलिखित राज्यों में से कौन सा क्षेत्र में सबसे छोटा है?
(a) Gujarat(गुजरात)
(b) Karnataka(कर्नाटक)
(c) Tamil Nadu(तमिलनाडु)
(d) Andhra Pradesh(आंध्र प्रदेश)

Answer:(c)


Question:11. The Northern part of the Western coast is known as-
 पश्चिमी तट के उत्तरी भाग को किस रूप में जाना जाता है:
(a) Coromandel coast(कोरोमंडल तट)
(b) Malabar coast(मालाबार तट)
(c) Konkan coast(कोकण तट)
(d) Northern Circars(उत्तरी सर्कस)

Answer:(c)



Question:12. The highest peak of the western ghats of India is –
 भारत के पश्चिमी घाटों का सबसे ऊंचा शिखर है
(a) Shevroy hills(शेवरॉय पहाड़ी)
(b) Mahendragiri hills(महेंद्रगिरी पहाड़ी)
(c) Javadi hills(जावड़ी पहाड़ी)
(d) Anamudi hills(अन्नामुडी पहाड़ी)

Answer:(d)

 


Question:13. The Eastern coastal plain is also called
 पूर्वी तटीय मैदान को _____ भी कहा जाता है 
(a) Konkan coastal plain(कोंकण तटीय मैदान)
(b) Gujarat Plain(गुजरात मैदान)
(c) Coromandel coastal Plain(कोरोमंडल तटीय मैदान)
(d) Malabar coastal Plain(मलबार तटीय मैदान)

Answer:(c)


Question:14. Majuli, the largest river island in the world, lies in the state of
मजूली, दुनिया का सबसे बड़ा नदी द्वीप, ______ राज्य में स्थित है 
(a) Arunachal Pradesh(अरुणाचल प्रदेश)
(b) Assam(असम)
(c) Tripura(त्रिपुरा)
(d) Mizoram(मिजोरम)

Answer:(b)



Question:15. Nathu La, a place where India-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in – 
 नाथु ला, एक ऐसी जगह जहां 44 साल बाद भारतचीन सीमा व्यापार फिर से शुरू हो गया है, किस भारतीय सीमा पर स्थित है?
(a) Sikkim(सिक्किम)
(b) Arunachal Pradesh(अरुणाचल प्रदेश)
(c) Himachal Pradesh(हिमाचल प्रदेश)
(d) Jammu and Kashmir(जम्मू और कश्मीर)

Answer:(a)


 

Updated: May 25, 2019 — 10:56 pm