Geography Quiz 2 Questions and Answer

Multiple choice question on Geography


क्या आप एग्जाम में सफ़ल होना चाहते है,तो इस क्विज को ध्यान से पढ़े ताकि एग्जाम में सफ़ल हो सके।
मेरा उदेश्य है आप सभी को तैयारी में मदद करे| जियोग्राफी क्विज बेस्ड ऑन एसएससी एंड बैंकिंग एग्जाम पैटर्न |


Geography Quiz 2 Questions and Answer:


Questions related to Indian Geography are an indispensable part of every competitive examinations conducted by SSC, UPSC, PSC, LIC, GIC, Railways, IBPS, etc.


Q1.Which river in India flows in a rift-valley? 
भारत में कौन सी नदी एक दरार-घाटी में बहती है?
(a) Ganga (गंगा)
(b) Narmada (नर्मदा)
(c) Krishna (कृष्णा)
(d) Cauvery (कावेरी)

Ans.(b)


Q2. ‘Loktak’ is a famous –
‘लोकटक’ एक प्रसिद्ध है –
(a) Valley (घाटी)
(b) Lake (झील)
(c) River (नदी)
(d) Mountain range (पर्वत रेंज)

Ans.(b)


Q3. Which of the following is the first Biosphere Reserves of India?
निम्नलिखित में से कौन भारत का पहला बायोस्फीयर रिज़र्व है?
(a) Nilgiri (निलगिरी)
(b) Nandadevi (नंददेवी)
(c) Sundarbans (सुंदरबन)
(d) Gulf of Mannar (मन्नार की खाड़ी)

Ans.(a)


Q4. Yellow Revolution is associated with the production of –
पीली क्रांति किसके उत्पादन से सम्बंधित है?
(a) Poultry (पोल्ट्री)
(b) Gold (सोना)
(c) Sunflower  (सूरजमुखी)
(d) Oil seeds (तेल के बीज)

Ans.(d)


Q5.Maximum wheat producing state in India is –
भारत में अधिकतम गेहूं का उत्पादन किस राज्य में होता है?
(a) Punjab (पंजाब)
(b) Uttar Pradesh (उत्तर प्रदेश)
(c) Madhya Pradesh (मध्य प्रदेश)
(d) Haryana (हरियाणा)

Ans.(b)


Q6.Which is a major shipbuilding centre of India? 
भारत का प्रमुख जहाज निर्माण केंद्र कौन सा है?
(a) Cochin (कोचीन)
(b) Paradeep (पारादीप)
(c) Kandla (कांडला)
(d) Tuticorin (टूटीकोरिन)

Ans.(a)


Q7.The highest grade and best quality coal is
उच्चतम ग्रेड और सर्वोत्तम गुणवत्ता वाला कोयला होता है:
(a) lignite (लिग्नाइट)
(b) peat (पीट)
(c) bituminous (बिटुमिनस)
(d) anthracite (एन्थ्रेसाइट)

Ans.(d)


Q8.The Bhilai Steel Plant has been established with the assistance of –
भिलाई स्टील प्लांट ____की सहायता से स्थापित किया गया था.
(a) UK (ब्रिटेन)
(b) USA (यूएसए)
(c) Russia (रूस)
(d) Germany (जर्मनी)

Ans.(c)


Q9.Which country is the largest producer of timber? 
कौन सा देश लकड़ी का सबसे बड़ा उत्पादक है?
(a) United States (संयुक्त राज्य अमेरिका)
(b) Brazil (ब्राजील)
(c) Nigeria (नाइजीरिया)
(d) Sweden (स्वीडन)

Ans.(a)


Q10.The largest producer of gold in the world is –
दुनिया में सोने का सबसे बड़ा उत्पादक है-
(a) China (चीन)
(b) Canada (कनाडा)
(c) Russia (रूस)
(d) South Africa (दक्षिण अफ्रीका)

Ans.(a)


Q11. The birth rate measures the number of births during a year per –
जन्म दर एक वर्ष के दौरान जन्मों की संख्या को प्रति ___मापता है.
(a) 100 population (100 जनसंख्या)
(b) 1000 population (1000 जनसंख्या)
(c) 10000 population (10000 जनसंख्या)
(d) 100000 population (100000 जनसंख्या)

Ans.(b)


Q12.Seasonal migration of people is known as –
लोगों के मौसमी प्रवास को ___ रूप में जाना जाता है.
(a) Pastoralism (पौराणिक धर्म)
(b) Nomadism (नाममात्रवाद)
(c) Intra migration (इंट्रा माइग्रेशन)
(d) Transhumance (ट्रांसहुमंस)

Ans.(d)

 


Q13. Kamakhya temple is an important place of tourism in the state of –
कामख्या मंदिर किस राज्य में पर्यटन का एक महत्वपूर्ण स्थान है?
(a) Tamil Nadu (तमिलनाडु)
(b) Assam (असम)
(c) Himachal Pradesh (हिमाचल प्रदेश)
(d) Manipur (मणिपुर)

Ans.(b)


Q14. Which of the following is the third largest country in population after China and India?
चीन और भारत के बाद निम्नलिखित में से कौन आबादी में तीसरा सबसे बड़ा देश है?
(a) Bangladesh (बांग्लादेश)
(b) USA (यूएसए)
(c) Indonesia (इंडोनेशिया)
(d) Japan (जापान)

Ans.(b)


Q15. The most literate Union Territory in India is –
भारत में सबसे अधिक साक्षर संघ राज्य है-
(a) Delhi (दिल्ली)
(b) Lakshadweep (लक्षद्वीप)
(c) Chandigarh (चंडीगढ़)
(d) Puducherry (पुडुचेरी)

Ans.(b)


 

Updated: May 25, 2019 — 10:33 pm